dilluns, 20 de març del 2017

ECONOMIA COL·LABORATIVA




La hipertextualitat implica un trencament de paradigmes, de formes d’actuar, i d’interactuar, i de tota una altra sèrie de transformacions complexes. Per exemple, els algoritmes informàtics han reduït a un sol clic processos que fa uns quants anys implicaven uns quants intermediaris i els ha simplificat en aplicacions mòbils per poder posar en contacte directe particulars que volen intercanviar serveis i productes. Aquest tipus de plataformes digitals d’interacció suposa un canvi cultural i econòmic paradigmàtic, canviant els hàbits de consum i de treball cap uns nous models. 


Algunes d’aquestes plataformes s’han erigit com inqüestionables empreses tecnològiques capitalistes amb uns ingressos anuals de milions d’euros, com Uber i Airbnb. Plataformes que han fet esclatar nombroses controvèrsies a Europa i actualment al nostra país, fent que les administracions corresponents comencin a intentar regular aquests tipus de negocis. Si bé, van néixer com una eina per a les persones que volen aconseguir uns diners extres en el seu temps lliure, en molts casos són treballadors autònoms que s’hi guanyen la vida, sense cap tipus de protecció social i guanyant per sota del salari mínim. O bé, propietaris de pisos que els hi surt molt més rentable llogar el pis per dies a turistes, que posar-lo al mercat de lloguer normal. Fet que ha provocat una bombolla en el lloguer dels pisos, i que els taxistes es revelin, adduint competència deslleial. 


Aquestes dues plataformes són les de més èxit a nivell mundial, però sota aquest nom han nascut arreu iniciatives força variades: des de serveis turístics i financers, fins a cuidar mascotes, com explica el documental de TV3-30 minuts: la gent és el negoci:

 

Nogensmenys, existeixen altres plataformes que el que prima no són els diners com a únic valor de canvi o transacció. Entre altres, els bancs de temps en els que s’intercanvien tasques per punts per a gaudir d’altres serveis (Cronnection),  les d’intercanvi de roba, especialment de nens (GroWnies), o, fins i tot, les d’ajuda (Helping.Network).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada